سگ آکیتا یکی از نژادهای بزرگ و قدرتمند سگ است که در عین ظاهر نجیب و دوست‌داشتنی می‌تواند بسیار خشن باشد. به همین دلیل این سگ زیبا و دوست‌داشتنی برای محافظت در گاردهای سلطنتی و اشراف تربیت می‌شدند.

شما می‌توانید به عنوان یک نگهبان نترس و وفادار به این سگ اطمینان کرده و با تربیت مناسب او را به حیوانی مهربان، محترم و سرگرم‌کننده تبدیل کنید. اگر قصد دارید نژاد سگ آکیتا را به عنوان حیوان خانوادگی خود انتخاب کنید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

معرفی نژاد سگ آکیتا و زادگاه

آکیتا نام یکی از استان‌های شمالی کشور ژاپن است که بسیاری معتقدند نام‌گذاری این سگ بر اساس نام همین منطقه صورت گرفته است. شناخت نژاد سگ آکیتا به سال 1600 میلادی برمی‌گردد. در این زمان در خانواده‌های سلطنتی ژاپن به عنوان سگ نگهبان یا برای شکار از آن‌ها استفاده می‌شد. تا پیش از ورود بانوی محبوب هلن کلر به ژاپن کسی در آمریکا و دیگر نقاط جهان خبر از وجود این سگ نداشت. هلن کلر پس از اینکه به ژاپن دعوت شد از وفاداری این سگ شگفت زده شده و بالاخره پس از حدود 300 سال در سال 1920 جهانیان سگی وفادار و دوست‌داشتنی به نام آکیتا را شناختند.

سگ آکیتاپس از جنگ جهانی دوم تعداد بیشتری از نژاد سگ آکیتا به آمریکا برده شده و بر اساس برخی اصلاحات نژادی یک آکیتای جدید با قدرت بیشتر به جهانیان معرفی شد. به همین دلیل برخی زادگاه اصلی آکیتا را ژاپن دانسته و برخی دیگر او را یک سگ آمریکایی می‌دانند. در حال حاضر می‌توان این سگ‌ها را در دو نژاد ژاپنی و آمریکایی یافت که معمولا نژادهای آمریکایی به دلیل رنگ‌های جذاب‌تر و قدرت بدنی بالاتر طرفداران بیشتری دارند.

ویژگی‌های اصلی نژاد سگ آکیتا

ویژگی‌های ظاهری

توله‌سگ‌های نژاد سگ آکیتا مشابه سگ‌های پا کوتاه و پشمالویی هستند که توجهات بسیاری را به سوی خود جذب می‌کنند. اما این سگ قرار نیست همواره یک سگ پاکوتاه دوست‌داشتنی باشد و خیلی زود بزرگ شده و تبدیل به یک سگ قدرتمند با جثه‌ای بزرگ و تنومند خواهد شد.

قد یک آکیتا 60 تا 70 سانتیمتر بوده و وزن آن بین 34 تا 50 کیلوگرم متغیر است. این سگ‌ها صاحب یک سر بزرگ و پهن با گوش‌های نوک‌تیز و چشمان کوچک مثلثی شکل هستند.

اصلی‌ترین ویژگی‌های ظاهری این سگ موهای بلند و خز مانند و یک دم بلند کرکی است که همواره به سمت بالا متمایل است. در میان دو نژاد مختلف آکیتا نژاد ژاپنی ابعادی کوچک‌تر و رنگ‌های محدودتری دارد. اما در نژاد آمریکایی می‌توانید رنگ‌های متنوع‌تری را پیدا کنید. نژاد سگ آکیتا از نژاد سگ‌های بزرگ و قدرتمند است و به همین دلیل ممکن است نگهداری آن برای خیلی از افراد کار آسانی نباشد.

ویژگی‌های شخصیتی نژاد سگ آکیتا

نژاد سگ آکیتا بسیار وفادار و مهربان است. این سگ به راحتی با همه اعضای خانواده اخت شده و خود را در دل آن‌ها جا خواهد کرد. البته توجه کنید که او تمایلی به قرار گرفتن در یک گروه نداشته و یک زندگی نهایتا دو نفره را ترجیح می‌دهد.

البته این موضوع تنها محدود به هم نوعان آکیتا یا حیوانات خانگی دیگر است. این سگ تمایل دارد همواره به عنوان رئیس و رهبر شناخته شود و به همین دلیل اگر با حیوانات خانگی دیگر در یک خانه قرار بگیرد، همان ابتدا گربه را دم حجله خواهد کشت و بر مسند ریاست تکیه خواهد زد.

آکیتاآکیتا یک سگ شجاع است که برای مراقبت از کودکان و اعضای خانواده بسیار مناسب است. این سگ تمایل زیادی به تولید سر و صدا و پارس کردن‌های بی‌دلیل ندارد و تنها در مواقع خطر این کار را خواهند کرد. با این حال شما خرخرهای زیر لبی و ناله‌های آرام بسیاری از نژاد سگ آکیتا خواهید شنید.

توجه کنید که؛ این سگ میانه خوبی با غریبه‌ها ندارد و ممکن است در میهمانی‌های شما چالش‌هایی ایجاد کند. البته زمانی که شما به او اطمینان دهید که فرد غریبه قرار نیست آسیبی به اعضای خانواده وارد کند، به گرمی از مهمانان استقبال خواهد کرد.

آکیتا علاقه زیادی به گرفتن اشیا در دهان خود دارد و گاهی ممکن است مچ دست شما را نیز در دهان بگیرد. این رفتار اصلا یک رفتار پرخاشگرانه نیست و آکیتا با این کار به شما علاقه نشان می‌دهد. نژاد سگ آکیتا علاقه زیادی به احترام دارد و اگر در حین فرایند آموزش احساس بی‌احترامی کند، آموزش او بسیار مشکل است و البته به دلیل اینکه این سگ‌ها سرسخت و کله‌شق هستند معمولا فرایند آموزششان مشکل است اما اگر به آن‌ها احترام بگذارید خیلی زود با شما دوست خواهند شد.

رابطه سگ های این نژاد با کودکان بسیار خوب است. چرا که این سگ علاقه زیادی به جنب و جوش داشته و به راحتی با آن‌ها به بازی می‌پردازد. البته هنگام ارتباط سگ با کودک باید بسیار مراقب باشید.ممکن است؛ رفتارهای کودک باعث عصبانی شدن حیوان و آسیب دیدن کودک شما شود. این سگ‌ها با همه اعضای خانواده بسیار مهربان بوده و بسیار اجتماعی هستند. به همین دلیل با سالمندان نیز روابط خوبی را برقرار می‌کنند. البته اگر سالمندان خانواده شما کم‌حوصله هستند و علاقه‌ای به بازی کردن با حیوانات خانگی ندارند، ممکن است خیلی زود با آکیتا به مشکل بربخورند.

وضعیت سلامت و بیماری‌های رایج

نژاد سگ آکیتا به طور کلی سالم هستند و به دلیل قدرت بدنی بالا و فعالیت بسیار کمتر بیمار می‌شوند. اما این موضوع به این معنا نیست که آن‌ها به بیماری‌های رایج در سگ‌ها مبتلا نمی‌شوند.

دیسپلازی مفصل یکی از بیماری‌های ارثی رایج در آکیتا است. در این نوع بیماری استخوان ران دچار مشکل بوده و به راحتی در مفاصل ران جابه‌جا نمی‌شود. در بعضی از سگ‌ها این بیماری به صورت درد یا لنگیدن در یک یا هردو پای عقب ظاهر می‌شود. اما برخی دیگر هیچ علائمی درباره بروز بیماری از خود نشان نمی‌دهند.

بیماری های آکیتابسیاری از دامپزشکان برای تشخیص این بیماری از سگ شما عکس گرفته و سلامت استخوان‌های او را به صورت دوره‌ای مورد بررسی قرار می‌دهند. برای اطمینان از عدم ابتلای حیوان محبوب خود به این بیماری می‌توانید سگ‌هایی را خریداری کنید که والدین آن‌ها دارای گواهی عدم ابتلا به دیسپلازی هستند. اما با این حال این مشکل صد در صد حل نمی‌شود و ممکن است ژن بیماری از نسل‌های قبل‌تر به حیوان منتقل شده باشد.

آرتروز یکی دیگر از مشکلات رایج در آکیتا است که با افزایش سن ایجاد می‌شود. این بیماری قابل پیشگیری نیست و معمولا اکثر سگ‌های این نژاد را درگیر خواهد کرد. گشادشدگی معده یا ولوولوس نیز یکی دیگر از بیماری‌های رایج است. در این بیماری سگ دچار نفخ شکم شده و قفسه سینه او آسیب می‌بیند. چرا که سگ‌ها قادر به آروغ زدن یا استفراغ نبوده و گازهای معده در بدن آن‌ها از طریق گردش خون به قلبشان برمی‌گردد.

در صورت مشاهده علائمی نظیر شکم باد کرده، بزاق فراوان دهان، بی‌قراری و افسردگی، بی‌حالی و ضعف و ضربان بالای قلب باید هرچه سریع‌تر دامپزشک سگ خود را مطلع سازید. از دلایل بروز این بیماری می‌توان به عوامل زیر اشاره کرد.

  • خوردن تنها یک وعده غذایی در روز با حجم بالا
  • غذا خوردن سریع
  • نوشیدن مقدار زیادی آب یا دویدن و فعالیت‌های سنگین پس از غذا

کم‌کاری تیروئید یکی از اختلالات رایج غده تیروئید در نژاد سگ آکیتا است که دامپزشکان آن را عامل اصلی بروز بیماری‌هایی نظیر صرع، چاقی، ریزش مو، بی‌حالی، پودرما یا بیماری‌های پوستی می‌دانند. این اختلال معمولا با رژیم غذایی صحیح و دارو درمانی قابل کنترل است و خطرآفرین نخواهد بود.

آتروفی پیشرفته شبکیه یا PRA مشکلی است که با زوال تدریجی شبکیه دید سگ را با مشکل مواجه می‌کند. در اوایل بیماری سگ‌ها مبتلا به شب‌کوری خواهند شد و پس از آن با پیشرفت بیماری دید خود را در طول روز از دست خواهند داد. متاسفانه درمانی برای این بیماری وجود نداشته و شما باید با ثابت نگه داشتن محل زندگی و رفت و آمد سگ او را با شرایط سازگار کنید.

آدنیت سباسه یک بیماری پوستی است که با التهاب غدد چربی و نهایتا از بین رفتن آن‌ها همراه است. علت این بیماری هنوز کشف نشده و معمولا به صورت ناگهانی در سنین 1 تا 5 سالگی بروز پیدا می‌کند سگ‌های مبتلا به این بیماری پوستی خشک و پوسته‌پوسته داشته و در قسمت‌های بالای سر، گردن و پشت ریزش موی شدیدی دارند. همچنین در زمان بیماری پوست حیوان بسیار ضخیم شده و بوی نامطبوعی دارد. خوشبختانه درمان‌های موثری برای این بیماری پیدا شده و هنگام بروز علائم بیماری جای نگرانی وجود ندارد.

شیوه‌های نگهداری و تربیت

تربیت سگ آکیتاسگ آکیتا به دلیل شخصیت محکم خود نیازمند صاحبی است که این خصوصیات اخلاقی را در خود داشته باشد. این سگ بسیار پرانرژی است و برای هدایت این انرژی در مسیر درست نیاز به برنامه آموزشی و تربیت منظمی دارد. در عین حال نژاد سگ آکیتا بسیار باهوش است و می‌تواند پابه‌پای شما برای طی کردن برنامه‌های تربیتی حرکت کند. اما باید مراقب باشید. چرا که سگ آکیتا بسیار کم‌حوصله است و اصلا نمی‌تواند کلاس‌های آموزشی طولانی با اصول سخت‌گیرانه را تحمل کند.

بنابراین اگر می‌خواهید با یک آموزش اصولی و درست نژاد سگ آکیتای خود را تربیت کنید، باید زمان درست برای این کار را تشخیص داده و جلسات آموزشی را خیلی طولانی نکنید. همچنین به یاد داشته باشید که هرگز نباید در طی جلسات آموزشی طوری رفتار کنید که سگ آکیتا تصور کند با یک رئیس طرف است. زیرا این کار باعث می‌شود که سگتان در مقابل شما جبهه گرفته و به هیچ وجه به حرف‌های شما گوش ندهد. بنابراین باید در طی آموزش با سگتان رفیق بوده و با همه بدرفتاری‌های او کنار بیایید.

بهترین زمان برای تربیت نژاد سگ آکیتا از دوران تولگی است. در این زمان باید به سگ یاد بدهید که به در اجتماع رفتار خوبی از خود نشان داده و با دیگر سگ‌ها یا افراد غریبه بدخلقی نکند. این رفتاری است که باید از کودکی در نژاد سگ آکیتا نهادینه شود. زیرا به خودی خود این زن را درون خود ندارد. در کنار این‌ها اگر تا به حال تجربه نگهداری و تربیت سگ را نداشته‌اید، بهتر است برای انجام این کار در مورد نژاد سگ آکیتا از یک متخصص مشاوره بگیرید تا بتوانید بهترین رفتار را با بهترین شیوه به سگ خود آموزش دهید.

در هنگام نگهداری از سگ آکیتا باید نیم تا یک ساعت از زمان روزانه خود را صرف بازی از این سگ کنید. زیرا نژاد سگ آکیتا اصلا تنهایی را دوست ندارد و برای سرحال ماندن نیاز به انجام فعالیت‌های بدنی دارد. بهتر است سگ آکیتا را به عنوان یکی از اعضای اصلی خانواده خود بپذیرید. به این معنا که او را در همه جمع‌های خانوادگی شرکت داده و هرگز او را به مدت طولانی تنها نگذارید. اگر این کار را انجام ندهید، به زودی باید منتظر دیدن رفتارهای پرخاشگرانه از سگ آکیتای خود باشید.

یک سگ آکیتا برای تخلیه انرژی خود نیاز دارد که در یک فضای باز ورجه وورجه کند. به همین دلیل توصیه می‌شود که نژاد سگ آکیتا را برای زندگی در آپارتمان انتخاب نکنید. هرچند که نژاد سگ آکیتا تا حدی می‌تواند خود را با این شرایط زندگی وفق بدهد اما ممکن است محدودیت‌های زندگی در این فضا برای او عذاب‌آور باشد. اگر می‌توانید یک حیاط کوچک با دیوارهای امن برای سگ خود تهیه کنید تا همواره او را قبراق و شاداب ببینید.

نژاد سگ آکیتا به خودی خود یک نژاد تمیز است. بنابراین نظافت او چندان کار دشواری نیست. اما بهتر است حداقل هفته‌ای یک بار موهای او را برس بکشید تا ظاهر متشخص و زیبایش همواره حفظ شود. به علاوه به دلیل پرپشت بودن موها، باید انجام این کار را در برنامه هفتگی خود قرار دهید. برس کشیدن موها در اوایل بهار و پاییز بهتر است با فاصله زمانی کمتری انجام شود. زیرا در این فصول ریزش موی نژاد سگ آکیتا افزایش پیدا می‌کند. می‌توانید فواصل زمانی میان استحمام را تا سه ماه افزایش دهید. اما باید گوش‌ها را هر روز از نظر قرمزی یا وجود آلودگی چک کرده و با پنبه مرطوب تمیز کنید.

هرچقدر که موهای سگ آکیتا خوش‌فرم بوده و نیاز به مراقبت کمتری دارد، باید به ناخن‌ها اهمیت بیشتری بدهید. چراکه شکستن ناخن برای یک سگ خیلی دردناک است. بنابراین باید همواره با استفاده از ناخن‌گیر مخصوص، ناخن‌های سگ آکیتا را کوتاه کنید. همچنین این حساسیت را باید در مورد مراقبت از بهداشت دهان و دندان هم به کار ببندید. در این مورد بهتر است از بچگی با مسواک مخصوص سگ، دندان‌ها را تمیز نگه دارید تا سگ شما در بزرگ‌سالی برای انجام این فرایند بیشتر با شما همکاری کند.

برنامه غذایی و غذاهای مفید و مضر

تغذیه آکیتارژیم غذایی نژاد سگ آکیتا باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی شود که همه نیازهای تغذیه‌ای او را برطرف نماید. بنابراین بهتر است در این مورد از یک دامپزشک کمک بگیرید. اما باید ماهی، برنج و گیاهان دریایی را به عنوان غذای اصلی در برنامه غذایی سگ خود قرار دهید. در هر حالتی باید مواد غذایی سگ آکیتا تازه باشد و مواد نگه‌دارنده در آن وجود نداشته باشد. زیرا این مواد برای سگ آکیتا مضر هستند. همچنین تا سن 4 ماهگی نیز بهتر است از غذاهای خشک استفاده کنید.

تعداد دفعات غذا خوردن سگ آکیتا بستگی به سن و فعالیت بدنی او متفاوت است. اما به طور میانگین باید دو بار در روز به او غذا بدهید. با دادن برنج به سگ می‌توانید نیاز او را به کربوهیدرات برطرف کنید. همچنین سبزیجات ویتامین‌ها را برای او تامین می‌کنند. اما گوشت به عنوان منبع اصلی غذای سگ آکیتا شناخته می‌شود. به طور کلی برای اطمینان از تامین همه مواد مغذی مورد نیاز بهتر است از غذاهای خشک مخصوص سگ‌ها استفاده کنید.

به یاد داشته باشید که غذاهایی مانند هسته سیب، قارچ، مواد کافئین دار، استخوان‌های پخته، انگور، کشمش، شیر، پیاز و شکلات اصلا برای سگ آکیتا مناسب نیستند. در طول روز باید 3 تا 5 پیمانه از غذای خشک سگ‌ها به سگ آکیتا داده شود. اما برای جلوگیری از بروز مشکلات گوارشی باید این میزان غذا را در وعده‌های غذایی متعدد تقسیم کرده و در هر وعده یک تا دو پیمانه را به سگ بدهید.

بهترین زمان برای خرید نژاد سگ آکیتا چه سنی است؟

اگر تا به حال تجربه حضور یک حیوان خانگی در منزل خود را نداشته‌اید، بهتر است فعلا آکیتا را فراموش کنید. چرا که آموزش این حیوان کار دشواری است و در صورت عدم رعایت برخی نکات ممکن است از او یک سگ پرخاشگر بسازید. معمولا بهترین زمان برای خرید نژاد سگ آکیتا زمانی است که او هنوز یک بچه است. چرا که این موضوع تربیت او را راحت‌تر کرده و پذیرش شما توسط حیوان راحت‌تر صورت می‌پذیرد.

توصیه ما این است که هرگز یک آکیتای زیر هفت هفته را به خانه خود نیاورید. چرا که او وابستگی بسیار زیادی به مادر خود داشته و مراقبت از او کار بسیار دشواری است. به علاوه اجازه دهید که حیوان به چند ماهگی برسد و برخی عادت‌ها نظیر شیوه غذا خوردن، بازی کردن و جنب و جوش را از مادر خود بیاموزد. پس از آن می‌توانید آکیتا را به خانه خود آورده و زیر نظر یک مربی حرفه‌ای به تربیت او بپردازید.

فراموش نکنید که در صورتی که قصد خرید یک آکیتای بالغ را دارید باید مدتی با او وقت بگذرانید و به او احترام بگذارید. به این ترتیب آکیتای بالغ به شما عادت کرده و شما را به عنوان صاحب جدید خود خواهد پذیرفت. اما اگر صاحب پیشین به اندازه کافی برای تربیت او وقت نگذاشته باشد ممکن است در فرایند آموزش یا نگهداری او دچار مشکل شوید.

نژاد سگ آکیتا در یک نگاه

نژاد سگ آکیتا
کشور مبدا ژاپن، آمریکا
محدوده وزن 34 تا 50 کیلوگرم
قد 60 تا 70 سانتی‌متر
دامنه طول عمر 10 تا 12 سال
رنگ چشم متفاوت است
نیازهای اجتماعی و نیاز به توجه زیاد
مشخصات موها بلند و پشمی
رنگ‌ها سیاه، سفید، شکلاتی، حنایی، قرمز و…
نیاز به نظافت متوسط
ویژگی‌های مثبت – سازگار با کودکان و اعضای خانواده

– بسیار باهوش

– اجتماعی، مهربان و وفادار

– فعال و پرانرژی

ویژگی‌های منفی – عدم سازگاری با دیگر حیوانات خانگی به خصوص سگ‌های دیگر

– تمایل به پرخاشگری

– آموزش دشوار به دلیل سرسختی

 

با توجه به ویژگی‌های مطرح شده در مورد نژاد سگ آکیتا به این نتیجه می‌رسیم که این سگ از هوش و قدرت بدنی بسیار بالایی برخوردار است و تربیت و نگه‌داری از آن معمولا برای افرادی که تجربه نگهداری از حیوانات خانگی خصوصا سگ را نداشته‌اند، دشوار است. نظر شما نسبت به این سگ چیست؟ آیا تجربه نگه‌داری از آکیتا را داشته‌اید؟ لطفا تجربه خود را در قسمت نظرات برای ما بنویسید.